Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani

Energetske izkaznice

Izdelava energetskih izkaznic

Energetska izkaznica je listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Bistven del energetske izkaznice ni zgolj podatek o rabi energije, temveč predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice.

Stavba je porabnik energije, zato je smiselno, da se to, kako varčna/potratna je, upošteva, ko stavbo kupujemo oz. najemamo. Kot npr. pri pralnem stroju ali hladilniku njegovo porabo energije izraža energijska nalepka, tako energetska izkaznica izraža porabe energije stavbe. Ker je strošek za energijo v stavbi relativno velik kot tudi potrebna investicija, če bi želeli stavbo prenoviti, je energetska izkaznica koristen podatek pri odločanju o nakupu ali najemu stavbe/stanovanja.

Energetska izkaznica je namenjena predvsem kupcem, da se lahko še pred nakupom stavbe seznanijo z njeno energijsko učinkovitostjo, kot tudi z možnimi ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti. Prav tako je energetska izkaznica namenjena najemojemalcem, da imajo informacijo o energetski učinkovitosti stavbe (ali stanovanja).Pridobiti jo bomo morali samo v primeru prodaje ali oddaje v novi najem. Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, pa energetske izkaznice ne potrebujejo.

Lastnik stavbe ali njenega posameznega dela mora pri njeni prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe predložiti veljavno energetsko izkaznico stavbe ali njenega posameznega dela. Energetsko izkaznico je potrebno pridobiti tudi za vse nove stavbe in za vse javne stavbe s površino večjo od 500 m2 (od 9. julija 2015 bo ta površina 250 m2).


Ločimo računsko in merjeno energetsko izkaznico.

Računska energetska izkaznica (rEI) se lahko izdela in izda za vsako stavbo. Predpisana je za stanovanjske stavbe in za vse nove stavbe. Pri tej izkaznici se upoštevajo standardni robni pogoji tako glede klime na lokaciji kot glede režima uporabestavbe. Na izračun po tej metodologiji ne vplivajo življenjske navade.

Merjena energetska izkaznica (mEI) je namenjena samo obstoječimne stanovanjskim stavbam, ker se pri prodaji/najemu take stavbe način uporabe stavbe bistveno ne spremeni. Pri stanovanjskih stavbah ne moremo uporabiti merjene energetske izkaznice, ker bi individualne posebnosti dotedanje rabe stanovanja lahko imele za posledico nerealno sliko energijskih kazalnikov. Pri zamenjavi lastnika se namreč lahko bistveno spremeni način uporabe stavbe, ne pa tudi njene lastnosti.

Energetske izkaznice ni potrebno pridobiti pri oddaji v najem za obdobje, krajše od enega leta. Energetska izkaznica prav tako ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani.

Poleg tega zakon predvideva izjemo, da izkaznice ne potrebujemo v primerih stavb:

• stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine,
• stavbe, ki se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti,
• industrijske stavbe in skladišča,
• nestanovanjske kmetijske stavbe, če se v njih ne uporablja energija zazagotavljanje notranjih klimatskih pogojev,
• enostavne in nezahtevne objekte ter
• samostojne stavbe s celotno uporabno tlorisno površino manjšo od 50 m2


Cena

Ceno energetske izkaznice določa trg ponudbe in povpraševanja. Na ceno posamezne izkaznice na nivoju objekta vpliva popolnost dokumentacije, velikost objekta, kompleksnost sistemov ogrevanja, hlajenja, prezračevanja in oddaljenost lokacije izdelovalca od naročnika ter še več ostalih dejavnikov.

Najvišja cena za izdajo energetske izkaznice vključuje strošek izdelave energetske izkaznice in prispevek za izdajo energetske izkaznice. Strošek izdelave energetske izkaznice vključuje stroške, ki nastanejo pri izdelavi energetske izkaznice, skladno s pravilnikom, ki določa izdelavo in izdajo energetskih izkaznic stavb. V ceno izdaje energetske izkaznice niso vključeni potni stroški neodvisnih strokovnjakov in stroški zaradi nepopolne dokumentacije. 
 

Enostanovanjske in dvostanovanjske stavbe
 

Velikost stavbe do 220 m2 nad 220 m2
Največja cena EI 170,00 EUR 0,89 EUR/m2

Cenik je oblikovan na osnovi uporabne površine stavbe, ki se upošteva v izračun in je brez DDV. 

Večstanovanjske stavbe 
 

Število stanovanj Najvišja cena EI (EUR/m2
Manj kot 5 stanovanj 0,99
Od 5 do 8 stanovanj 0,89
Od 9 do 12 stanovanj 0,79
Od 13 do 20 stanovanj 0,69
Od 21 do 30 stanovanj 0,64
Od 31 do 50 stanovanj 0,59
Od 51 stanovanj naprej 0,50

Cenik je oblikovan na osnovi uporabne površine stavbe, ki se upošteva v izračun in je brez DDV.

 

Predvidene sankcije 

• od 1.000 do 10.000 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika, če ne namesti energetske izkaznice na vidno mesto
• 100 do 500 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika, če ne namesti energetske izkaznice na vidno mesto
• 250 € če lastnik pri prodajanju in oddajanju stavbe v najem ne zagotovi, da se pri oglaševanju navedejo energijski kazalniki energetske učinkovitosti stavbe iz energetske izkaznice
• 200 € če lastnik pri njeni prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe ne predloži originala ali kopije veljavne energetske izkaznice stavbe ali njenega posameznega dela skladno s 334. členom tega zakona (12. točka 493. člena).